logo

NAŠA KULTURNA DEDIŠČINA

Hiša, v kateri se nahajajo naše sobe z zgodbo Pr’ Gavedarjo, je že sto let v lasti naše družine in ohraniti družinsko in slovensko tradicijo in kulturno dediščino je bila pri nedavni obnovi naša prioriteta. Ob prenovi smo poskušali uporabljati stare preizkušene naravne materiale in stare tehnike gradnje in prenove ter s tem ohraniti znanja, ki izginjajo. Ob odstranjevanju starih ometov smo odkrili čudovite originalne stenske poslikave po sobah in s pomočjo restavratorjev smo jih očistili in v večji meri ohranili. Ohranjeno je tudi staro pohištvo, ki je bilo dota naših babic, izstopata predvsem skrinji z letnicami 1847 in 1874, ki ste pripadali Mami Mariji in njeni mami ter sta v hišo prišli ob njunih porokah.

Ime Pr’ Gavedarjo je prešlo iz hiše prastarih staršev in so ga leta 1913 prinesli seboj v današnjo hišo. Za Gorenjsko območje je značilno, da so hiše poimenovane in po njih poimenujejo tudi njihove prebivalce in tako smo kot del naše kulturne dediščine ohranili tudi hišno ime in sicer v lokalnem dialektu in z njim poimenovali sobe, ki prikazujejo našo zgodovino. 

Moderni elementi, ki smo jih uporabili pri izdelavi pohištva, imajo elemente kulturne dediščine in se prepletajo z unikatnim tekstilom slovenske modne oblikovalke Almire Sadar.  V tekstilu se prepletata tradicionalna rdeča in modra barva z elementi križcev, ponavljajo pa se gorenjski tradicionalni element nageljna, v obliki križcev ali moderne izvedbe v krogcih.

 

Nočitev z zajtrkom že od 19,90 EUR na osebo.*
kodo ‘ZIMAZIMABELA’ vam ponujamo poseben 15% popust ob rezervaciji vsaj dveh nočitev preko spodnjega obrazca ali klica na + 386 31 479 087. Več o ponudbi preberite tukaj>> 

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE