logo

OČARLJIVI PODKOREN

Podkoren je očarljiva alpska vas, ki se nahaja v skrajnem severozahodnem delu Slovenije in je znan kot biser Gorenjske arhitekture in arhitekturne dediščine. Leži ob izviru Save Dolinke, ki izvira na območju čudovitih Zelencev, skrit med Karavankami in Julijskimi Alpami, na robu Triglavskega narodnega parka. Povezan je s smučarskim središčem Kranjska Gora in vsako leto nosi čast, da gosti enkratno tekmovanje Svetovnega prvenstva v alpskem smučanju za moške.

Podkoren ima veliko daljšo zgodovino kot sosednja vas Kranjska Gora, saj naj bi bila prva naseldbina na njegovem mestu že v času Rimljanov. Tlakovana rimska cesta, ki vodi iz vasi na sosednjo Koroško, izvira iz 15 stoletja, poštna kočija pa se je v vasi Podkoren ustavljala v avstroogrskem času in je predstavljala pomembno povezavo med Ljubljano in mesti na severu. Do leta 1990, ko je bil zgrajen Karavanški predor, je Podkoren predstavljal glavno prometno povezavo med centralno in severno Evropo.

Podkoren s svojo značilno in lepo ohranjeno arhitekturo pa ni privlačen samo danes, ampak je predstavljal tudi v preteklosti kraj, kamor so zahajali znani popotniki. Eden takih je bil Sir Humpfrey Davy, ki je za Podkoren in okolico rekel: There is no more beautiful place, Podkoren pa so kot dragulj Zgornjesavske doline in zibelko zgodovinskega, kulturnega in etnološkega bogastva obiskovali tudi Gavrilo Princip, Žiga Zois in Matevž Langus.