logo

Pravična kava

Pravična kava

Pravična kava Pr’ Gavedarjo, Kranjska Gora

Ste se kdaj spraševali, od kod izvira kava, ki vam polepša vaša jutra?

Izvor kave je zelo pomemben, saj lahko zagotavlja kmetom, ki jo proizvajajo, normalno življenje ali pa propad. Ker smo v sobah z zgodbo Pr’ Gavedarjo usmerjeni v trajnostni razvoj in ker želimo hoditi po poti družbene odgovornosti in pravičnosti, smo se odločili, da našim gostom poleg lokalnega in bio zajtrka ponudimo tudi pravično kavo, čaj, rjavi sladkor in instant kavo s certifikatom pravične trgovine FAIR TRADE. Certifikat poudarja družbeno odgovornost izdelkov, ker proizvajalci za njihovo proizvodnjo dobijo pravično plačilo, ki jim omogoča normalno preživetje, ob tem pa ne prihaja do izkoriščanja otrok ali degradacije njihovega naravnega okolja.

Še več razlogov za pravično kavo:

Kava je takoj za nafto drugi najpomembnejši svetovni trgovinski izdelek in pomembna izvozna surovina za mnoge države, prodaja kave pa v nekaterih državah pomeni tudi polovico prihodkov od izvoza. Cena kave na svetovnem trgu močno niha in je podvržena ponudbi in povpraševanju, zato pridelovalci za pridelano kavo pogosto prejmejo manjše dohodke kot znašajo stroški njene pridelave. Pravična trgovina že vrsto let ponuja svojim pridelovalcem učinkovito alternativo v obliki pravičnega plačila, ki krije ceno dela in proizvodnje, vključuje pa tudi socialno in okoljsko premijo. Zagotovljene premije omogočajo izvajanje projektov, ki proizvajalce krepijo tako socialno kot tudi gospodarsko, s tem pravična trgovina varuje šibke proizvajalce, predvsem ženske in avtohtona ljudstva, pred izkoriščanjem korporacij in jim prek dolgoročnega partnerstva ter primernih delovnih razmer daje upanje v boljšo prihodnost.

Več o pravični trgovini si lahko preberete tukaj >>
Več o pravični kavi s certifikatom pravične trgovine si lahko preberete tukaj >>
Več o certifikatu Fair trade si lahko preberete tukaj >>

Pravična kava je del našega pravičnega zajtrka, goste pa razvajamo tudi z pravičnim spanjem, saj posteljnina nosi tudi certifikat pravične trgovine in ekološki certifikat, temu pa se pridružujejo tudi brisače in naše lateks vzmetnice iz Zelene trgovine.