logo

Zgornjesavska dolina

LEPOTE ZGORNJESAVSKE DOLINE

ZGORNJESAVSKA DOLINA JE PRAVA ZAKLADNICA ZGODB, KI JIH PIŠETA NARAVA IN ZGODOVINA

Magična Zgornjesavska dolina se nahaja na skrajnem severnozahodnem delu Slovenije, stisnjena med vršači Julijskih Alp in Karavank ter na robu Triglavskega narodnega parka. Obdana je z prostranimi gozdovi iglavcev in čistimi rekami in potočki ter polna etnografskih draguljev in adrenalinskih presenečenj. Dolina je polna lepe narave in vendar živahna, saj v njej najdemo tudi zanimiva naselja, med katerimi je gotovo največja Kranjska Gora.

KRANJSKA GORA – SMUČARSKO IN SVETOVLJANSKO SREDIŠČE

Kranjska Gora je pozimi aktivno smučarsko središče, poleti pa središče kolesarskih dogodkov in odlično izhodišče za izlete v naravi. Okoli vaškega jedra je nastalo novo, turistično naselje, ki nudi gostom vse, kar potrebujejo na svojih počitnicah. 

Kranjska Gora se je iz pastirskega naselja v 14. stoletju prelevila v današnjo svetovljansko alpsko vas zaradi njene vse večje strateške pomembnosti, ki je botrovala izgradnji ceste čez Vršič in železniške proge ter kasnejšo postavitvijo planiške velikankeRekordni poleti v Planici so razcveteli turizem, na pobočjih Vitranca pa so zrasle prve žičnice. Danes ponudbo zaokrožujejo še poletno sankališčeplezalna stena, zanimivi muzeji, etnografske prireditve, nore zabave in še marsikaj.

PODKOREN – ALPSKO SRCE ZGORNJESAVSKE DOLINE

Skrivnostni Podkoren je vas le dva kilometra od Kranjske Gore, kjer lahko najdete mir in počitek, vas pa je odlično ohranjena in v njej lahko občudujete vse elemente Zgornjesavske arhitekturne dediščine. Podkoren je s svojim smučiščem na robu vasi prizorišče vsakoletnega svetovnega pokala v alpskem smučanju, ponaša pa se tudi z prelepim naravnim rezervatom Zelenci, kjer se nahaja izvir Save Dolinke.

Podkoren je »mitnično« mesto: skozenj je vodila tlakovana srednjeveška cesta in vozila poštna kočija. Vse do zgraditve karavanškega predora je cesta čez Korensko sedlo predstavljala glavno prometno povezavo s Srednjo in Severno Evropo in takrat se je v njej nabrale veliko mističnih zgodb. Če ljubite skrivnostnost in idiličnost ter zgodbe, je Podkoren vaše zatočišče. »Moje staro gnezdo …« je zapisal znani angleški raziskovalec in občudovalec Gorenjske, Sir Humphry Davy, o Podkorenu in njegovi okolici. Zna pa biti Podkoren tudi zabaven, saj gosti Srečanje parkeljnov treh dežel, pa eno najbolj znanih zgornjesavskih veselic.

MOJSTRANA – IZHODIŠČE ZA JULIJCE IN DOM OLIMPIJCEV

Mojstrana leži na vstopu v Triglavski narodni park, od tu vodijo tri čudovite alpske doline v osrčje Julijskih AlpDolina Krma nudi najlažji dostop na Triglavdolina Kot očara s tišino, Vrata pa presenečajo z mogočno Triglavsko severno stenoZa vse planince je obvezen ogled Slovenskega planinskega muzeja, nad Mojstrano bodo očarani tudi vsi ljubitelji sakralne umetnosti in starinske alpske arhitekture. Nekdaj rudarska in fužinarska, je Mojstrana danes najbolj znana po odličnih alpinistih in smučarjih, saj je bilo kar 18 slovenskih olimpijcev rojenih v Mojstrani oz. njeni neposredni okolici.

DOVJE IN BELCA – IDILIČNI VASICI POD KARAVANKAMI

Dovje je vas s tisočletno zgodovino, kmečko tradicijo in najbolje ohranjeno tipično alpsko arhitekturo, občudujete lahko kamnita polkrožna vrata v kmečke hiše in njihove “čopaste” strehe ter skrbno obdelane terasaste njive pod vasjo.Na Belci nedaleč od Mojstrane, lahko v zaselku Podkuže še vedno opazujete prosto živino na planinskih pašnikih. Ne zamudite zelo slikovitega sprehoda po gozdni poti ob potoku Belca z izginjajočimi slapovi.

GOZD MARTULJEK IN SREDNJI VRH – GORSKA KATEDRALA

Gozd Martuljek je dobil ime po potoku, hišna imena Srednjega Vrha pa so iz obdobja turških vpadov. Po 1. svetovni vojni je bilo tu razvito mlinarstvo, železarstvo, splavilo lesa in oglarstvo, ki se ga zdaj oživlja kot lokalno tradicijo. Sodobni Gozd Martuljek je čudovita zmes neokrnjene alpske narave z gorskimi slapovi, bogate etnografske dediščine in Martuljkove skupine z osrednjo vitko skalno piramido Špika, ki ostenju daje poseben čar. Daleč najlepši pogled na Martuljkovo skupino pa lahko najdete le v Srednjem vrhu, z nasprotne gorske skupine Karavank.

RATEČE – PLANICA – JUNAKI PLANICE LETIJO KOT PTICE… je gotovo najbolj znana melodija v Ratečah.

Ikona narodnozabavne glasbe Slavko Avsenik je Planico posvetil smučarskim skakalcem na eni največjih smučarskih letalnic na svetu, Planiški. Rateče so znane po dolgih in mrzlih zimah, vendar tudi po obilici sončnih dni, ko se lahko sprehajate po planinskih travnikih ob vznožju KaravankOglejte si kopije slavnih Rateških rokopisov v cerkvi Sv. Tomaža v Ratečah, enega od štirih najstarejših zapisov v slovenskem jeziku.

ZGORNJA RADOVNA – KRASOTICA OB GORSKEM POTOKU

Zgornja Radovna  leži  na območju Triglavskega narodnega parka  ob potoku Radovna, v katerega se stekajo vode iz ledeniških dolin Krme in Kota. Domačije  so raztresene po dolini, tako, da je že sam sprehod po Radovni enkratno doživetje. Obiščite Gogalovo domačijo, kjer stoji več kot štiristoletna lipa. Nadaljujte do Pocarjeve domačije, ki je spremenjena v etnografski muzej s freskami in avtentično notranjo opremo. Pri domačiji Psnak si oglejte dobro ohranjen Psnakov čebelnjak, nižje doli pa je Psnakova žaga in mlinČe imate po tem sprehodu še dovolj energije, se lahko odpravite na prekrasen izlet v Julijce, bližje jim ne boste nikjer drugje.