Lokacija in okolica

Zgornjesavska dolina je prava zakladnica zgodb, ki jih pišeta narava in zgodovina…

Magična Zgornjesavska dolina se nahaja na skrajnem severnozahodnem delu Slovenije, stisnjena med vršači Julijskih Alp in Karavank ter na robu Triglavskega narodnega parka. Obdana je z prostranimi gozdovi iglavcev in čistimi rekami in potočki ter polna etnografskih draguljev in adrenalinskih presenečenj. Dolina je polna lepe narave in vendar živahna, saj v njej najdemo tudi zanimiva naselja, med katerimi je gotovo največja Kranjska Gora.

Naša domačija je v Podkorenu, od Kranjske gore odddaljena le 2 km.  Mimo Podkorena poteka tudi dalinjska kolesarska pot po nekdanji železniški progi iz Mojstrane skozi Kranjsko Goro v Italijo.

Kranjska Gora – smučarsko in svetovljansko središče

Kranjska Gora je pozimi aktivno smučarsko središče, poleti pa središče kolesarskih dogodkov in odlično izhodišče za izlete v naravi. Okoli vaškega jedra je nastalo novo, turistično naselje, ki nudi gostom vse, kar potrebujejo na svojih počitnicah. 

Kranjska Gora se je iz pastirskega naselja v 14. stoletju prelevila v današnjo svetovljansko alpsko vas zaradi njene vse večje strateške pomembnosti, ki je botrovala izgradnji ceste čez Vršič in železniške proge ter kasnejšo postavitvijo planiške velikanke. Rekordni poleti v Planici so razcveteli turizem, na pobočjih Vitranca pa so zrasle prve žičnice. Danes ponudbo zaokrožujejo še poletno sankališčeplezalna stena, zanimivi muzeji, etnografske prireditve, nore zabave in še marsikaj.

Jezero Jasna v Kranjski Gori

Podkoren – alpsko srce Zgornjesavske doline

Skrivnostni Podkoren je vas le dva kilometra od Kranjske Gore, kjer lahko najdete mir in počitek, vas pa je odlično ohranjena in v njej lahko občudujete vse elemente Zgornjesavske arhitekturne dediščine. Podkoren je s svojim smučiščem na robu vasi prizorišče vsakoletnega svetovnega pokala v alpskem smučanju, ponaša pa se tudi z prelepim naravnim rezervatom Zelenci, kjer se nahaja izvir Save Dolinke.

Podkoren je »mitnično« mesto: skozenj je vodila tlakovana srednjeveška cesta in vozila poštna kočija. Vse do zgraditve karavanškega predora je cesta čez Korensko sedlo predstavljala glavno prometno povezavo s Srednjo in Severno Evropo in takrat se je v njej nabrale veliko mističnih zgodb.  Zna pa biti Podkoren tudi zabaven, saj gosti Srečanje parkeljnov treh dežel.

Izvir Zelencev, Kranjska Gora

Mojstrana – izhodišče za Julijce in dom olimpijcev

Mojstrana leži na vstopu v Triglavski narodni park, od tu vodijo tri čudovite alpske doline v osrčje Julijskih AlpDolina Krma nudi najlažji dostop na Triglavdolina Kot očara s tišino, Vrata pa presenečajo z mogočno Triglavsko severno steno. Za vse planince je obvezen ogled Slovenskega planinskega muzeja, nad Mojstrano bodo očarani tudi vsi ljubitelji sakralne umetnosti in starinske alpske arhitekture. Nekdaj rudarska in fužinarska, je Mojstrana danes najbolj znana po odličnih alpinistih in smučarjih, saj je bilo kar 18 slovenskih olimpijcev rojenih v Mojstrani oz. njeni neposredni okolici.

Mojstrana

Rateče – Planica in smučarski skoki

Junaki Planice letijo kot ptice…” je gotovo najbolj znana melodija v Ratečah

Ikona narodnozabavne glasbe Slavko Avsenik je Planico posvetil smučarskim skakalcem na eni največjih smučarskih letalnic na svetu, Planiški. Rateče so znane po dolgih in mrzlih zimah, vendar tudi po obilici sončnih dni, ko se lahko sprehajate po planinskih travnikih ob vznožju Karavank. Oglejte si kopije slavnih Rateških rokopisov v cerkvi Sv. Tomaža v Ratečah, enega od štirih najstarejših zapisov v slovenskem jeziku.

Planica